Christian Columbres

Hawthorne Depot

This building renovation is a model of sustainability featuring over 40,000 square feet of radiantly heated and chilled floors offering tenants both comfort and efficiency. Features include authentic cast-in-place concrete columns and walls, high ceilings, large operable windows, a three-story central atrium, and a fitness lounge.

Portland, Oregon
Client:

Mackenzie

Building Size:

60,000 sf

Project Cost:

$12 million

Awards:

  • High Performance Building Award: Energy Trust of Oregon, 2015

Single-pane windows were replaced with more modern and efficient ones, while LED lighting illuminates 100 percent of the building. The wood used for the baseboards and stairsteps came from the building’s original roof. In combination with the client’s culture of openness, the minimalist approach with reused material pays homage to the gritty neighborhood. Additional green features include high efficiency water features, abundant bicycle parking, four shower rooms, an extensive rain garden and bioswale designed to handle 100 percent of the stormwater that falls on the site and building materials that were sourced when possible from within 50 miles of Portland.

Christian Columbres
Christian Columbres
Stanford Linear Accelerator B40 Heinz Laser Lab

Menlo Park, California

University of California San Francisco Mission Bay Global Health and Clinical Services

San Francisco, California