Kun Zhang

University of Oregon Student Recreation Center

Interface designed many creative energy and water solutions for this greatly anticipated renovation. As a result, overall energy use is expected to be 40% less than a baseline building.

Eugene, Oregon
Client:

RDG Planning & Design, Robertson Sherwood Architects PC

Building Size:

40,000 sf renovation and 110,000 sf addition

Project Cost:

$50 million

Certifications:

LEED Platinum

Awards:

  • Outstanding Sports Facility Award, National Intramural-Recreational Sports Association, 2016

Completed in two phases, the new center fuses together the school’s existing Physical Education Building, Student Recreation Building, and future Health and Human Performance Center. The project is a state-of-the-art model for sustainable design and substantially improves the existing dated facilities. With the additional challenges of LEED Platinum certification, a limited budget, and a tight site, Interface came up with several solutions including design for a rooftop solar hot water array, air-to-water heat pumps, a low-energy dehumidification system, air-to-air flat plate heat recovery, and chilled beams. The design team also tapped into existing resources by utilizing waste heat from the steam tunnels that run below the site. Air-to-water heat pumps use the waste heat and draw temperatures up to 100 degrees to preheat pool water.

Kun Zhang
Kun Zhang
Waldorf High School

Seattle, Washington

San Leandro Unified School District 9th Grade Campus

San Leandro, California